Máte rádi ovoce?
Plody ovocných stromů tvoří od pravěkých dob nedílnou součást lidského jídelníčku. Jejich sezonní využití, odvislé od krátké doby čerstvosti, resp. konzumní zralosti, bývalo však až do rozvoje konzervárenského průmyslu hlavním limitujícím faktorem využití. Jako nejefektivnější varianta dlouhodobého skladování ovoce se proto až do 20. století užívalo jeho sušení.
Výsledky dlouholetého výzkumu historických sušáren ovoce a tradice sušení ovoce vtělilo Muzeum regionu Valašsko do výjimečné autorské výstavy, kterou můžete navštívit na zámku Vsetín.
Nahlédněte do historie a současnosti tradičních sušáren ovoce na Valašsku. Výstava je výjimečná celou řadou interaktivních prvků, které ji činí atraktivní nejen pro úzkou skupinu zájemců o tento specifický fenomén, ale pro všechny návštěvníky bez ohledu na věk.
Výstava potrvá do konce ledna 2022.