KAKAOVÉ ROHLÍČKY S HOŘKOU ČOKOLÁDOU A CHILLI
Těsto:
• 120g hladké mouky
• 120g moučkového cukru
• 120g mleté vlašské ořechy
• 120g změklého másla
• 15 gramů hořkého kakaa (2 lžíce)
• Špetka skořice
Dále:
• čokoláda s vysokým obsahem kakaa na polití
• prášek z Red Jalapeňo papriček nebo jiné chilli na posypání
Postup přípravy:
Vše dejte do mísy a ručně nebo v robotu propracujte. Těsto zabalte a nechte přes noc uležet.
Z těsta si udělejte kuličky a tu namačkejte do formičky. Silikonové formy nevymazávejte, kovové určitě ano, tedy alespoň napoprvé, pak už by to nemělo být nutné. Kdo nemá formu, může rohlíčky vyválet. Stačí těsto vyválet na asi 1cm silný váleček, nakrájet na stejné kousky a zahnout jako rohlíček.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Doba pečení v kovových formičkách a silikonové formě se může lišit.
Rohlíčky vyndejte, nechte vychladnout, poté vyklopte. Po vychladnutí si dejte rozpustit hořkou čokoládu ve vodní lázni. Rohlíčky můžete namočit celé anebo jen jejich konce a na každý konec přidejte špetičku chilli. Ochutnejte jeden a uvidíte, kolik chilli dáte na další.
OVOCNÝ SVAŘÁK
Suroviny:
• 250ml ovocného vína
• 2 celé hřebíčky
• ½ tyčinky skořice
• Volitelné – 2 lžičky třtinového cukru
Vše dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pak už si jen pochutnávejte. Svařák z ovocného vína je celkově sladší než z vína.
VÁNOČNÍ CUKROVÍ Z LISTOVÉHO TĚSTA
Suroviny:
• balíček listového těsta
• Ovocná marmeláda, nutela nebo povidla
• Hladká mouka na podsypání
Postup:
Těsto vyklopte na dobře pomoučněný vál. Moukou opravdu nešetřete, aby vám šly šátečky po naplnění sundat z válu. Těsto vyválejte na pár mm.
Vyválené těsto rozkrájejte na čtverečky 5x5cm. Do každého čtverečku dejte ½ lžičky vámi zvolené náplně. Pro jistotu můžete džem smíchat se lžičkou nebo dvěma vanilkového pudingu, aby nevytékal ven, i když by to neměl být problém ani tak.
Spojte protichůdné rohy a pak opakujte se zbylými dvěma. Tím ze čtverce vytvoříte šáteček. Nebo můžete spojit jen 2 namísto čtyř, to jsou zase jiné šátečky, kdy je náplň pěkně vidět. Okraje k sobě vždy pevně zmáčkněte. Nyní šátečky přeneste na pečící papír.
Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova, asi 10 minut.
VANILKOVÝ LIKÉR – VAJEČŇÁK BEZ VAJEC
Suroviny:
• 1000ml plnotučného mléka
• 400g krupicového cukru
• 300g hnědého rumu
• 2 vanilkové pudinky
• 2 vanilkové cukry
Postup:
Uvařte pudink, dle návodu na balení. Hotový pudink stáhněte z ohně a za stálého míchání vmíchejte rum.
Pokud máte tyčový mixér můžete po vychladnutí likér rozmixovat. Likér, tak bude krásně hladký. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a přelijte do sklenice, uchovávejte v chladnu.
MARCIPÁNOVÉ BRAMBORY
Suroviny:
• 135g mletých mandlí
• 135g moučkového cukru
• 20g vody
• Půl lžičky mandlového aroma
• + hořké kakao na obalení
Postup:
Mleté mandle nasypte do misky. Přidejte prosátý moučkový cukr a vodu. Propracujte až vznikne pěkný marcipán. Nyní přidejte aroma. Raději ho přidávejte postupně, dle chuti. Z marcipánu vyválejte malé kuličky. Obalte je v hořkém kakau a uložte do lednice.
Přemýšlíte snad i nad slanou variantou pohoštění pro sváteční hosty nebo na silvestrovskou tabuli? Máme pro vás několik zdravějších variant klasických chlebíčků s vlašským salátem.
Sýrová jednohubka s mákem
Makovými kuličkami si zpestříte jídelníček i v jiné dny, než na Silvastra. Podmínkou úspěchu je mák. Věřte, že se výborně hodí nejenom k sladkému, ale i k sýrům.
Sýrové kuličky
500 g měkkého tvarohu
150 g změklého másla
200 g najemno nastrouhaného eidamu
1 lžíce celého modrého máku
sůl, pepř
Nivové kuličky
500 g měkkého tvarohu
2 lžíce pomazánkového másla
100 g změklého másla
110 g najemno nastrouhané nivy
60 g najemno nastrouhaného eidamu
2 lžíce celého modrého máku
sůl
Všechny ingredience spíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sýrové kuličky obalujte v máku. Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i najemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.
Zeleninové chipsy s citrónovým dipem
Pokud máte rádi zeleninu, tahle chuťovka na silvestrovském stole nesmí chybět. Kombinovat můžete snad všechnu zeleninu, kterou doma najdete. Vsadíme se, že tyhle křupavé chipsy se Nového roku nedočkají.
• 3 brambory
• 1 červená řepa
• 3 mrkve
• 1 malý celer
• 2 petržele
• sůl
• olivový olej
Dip:
• 250 ml zakysané smetany
• šťáva z jednoho citronu
• sůl
Očistěnou zeleninu si nakrájejte na velmi tenké plátky, můžete použít i škrabku na brambory. Tenké plátky si rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.
Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte ne plech vyložený pečicím papírem. Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým olejem a pečete v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 15-20 minut. Chipsy podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a solí.