Denně mám chuť na čokoládu. Hořkou. Jiné čokolády mi moc nechutnají. Jsem na ní v podstatě závislá. Lepší je ta vysokoprocentní, ale beru zavděk i čokoládami s menším obsahem kakaa.
Nedávno jsem dostala kvalitní hořkou čokoládu s himalájskou solí. To byla dobrota! Něco jako slaný karamel, který mám moc ráda.
Bohužel, co se týká konzumace čokolády, jsem velice neukázněná. I když v mnoha jiných oblastech jsem disciplinovaná, aniž bych tím na sobě páchala sebemenší újmu. Škoda, že se čokoláda neprodává po proužkách. Koupila bych si každý den jeden. Sice bych kvůli tomu musela do obchodu, ale aspoň bych měla pohyb. Když čokoládu doma rozbalím, nedokážu sníst jen několik čtverečků. Během chvíle sním celou tabulku. I když si nejdříve spořádaně ulomím jen kousek. Nejsem ovšem líná si pro další kousky chodit z pokoje do kuchyně, kam ji ukládám do ledničky. Dokud ji mám, jím ji. S jídlem roste chuť, jak říká známé přísloví. Někdy nad svou čokoládovou neovladatelností vítězím tak, že si odlomím polovinu tabulky a druhou dám v igelitovém sáčku do schránky na dopisy. To byste nevěřili, co všechno se do ní vejde! Máme takové velké, vodorovné. Přechovávám tam i jiné dobroty, např. balíčky čokoládových sušenek či bonboniéru pro někoho jiného. Z obavy, abych je doma nesnědla. Protože čokoládové choutky na mne přicházejí zpravidla večer a v noci, nehrozí, že bych se do schránky vydala. Znamenalo by to převléknout se z noční košile, sejít tři patra, jít přes dvůr ze zadního domu do předního, kde máme schránky, a zase zpátky. Jenže ani to není dokonalé řešení. Absenci čokolády kompenzuji tím, že jím něco jiného, třeba jogurt, puding nebo sýr.
Když jsem před mnoha lety prodělala velmi zlou ledvinovou koliku, dostala jsem od lékařky přísný zákaz jíst čokoládu a mléčné výrobky. Tedy mé dvě základní životní potraviny. Kombinace šťavelanů a vápníku, tvořících ledvinové kameny. Rok. Zpočátku nebylo nijak těžké si je odpírat, protože zážitek to byl strašný a nechtěla jsem si ho zopakovat. Jenže, znáte to, časem člověku otrne … Ale vytrvala jsem. Součástí dané diety bylo víc pít. Aby se kameny nemohly utvářet. To dodržuji.
Kvalitní hořká čokoláda je zdravá. Z internetu zjistíte, že je výborná proti spoustě neduhů. Obsahuje vitaminy, minerály a antioxidanty, které působí proti rakovině. Má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, zlepšuje kognitivní funkce a náladu. Chrání pokožku před poškozením sluncem a dehydratací. Je prevencí proti diabetu. Redukuje stres. Dokonce pomáhá při hubnutí! Ovšem ve velmi malém množství. Panečku, to je doplněk výživy jaksepatří!
Tak jsem vám o své čokoládové vášni napsala. Měla bych se za to odměnit. Hořkou čokoládou.